Strada Teleorman 53A, Cluj-Napoca, Romania
contact@intrerupatoare-tactile.ro
0765 999 915
Publicat la 2019-09-09 13:38:04

Cum alegi cea mai bună priză inteligentă pentru acasă? Trebuie să analizezi ce funcții si caracteristici trebuie să îndeplineasca o priză inteligentă, pentru a fi potrivită nevoilor tale.

Dispozitivele inteligente sau „smart” par a fi din ce în ce mai prezente, dacă nu chiar mai necesare, în viața fiecăruia dintre noi. Așa se face că omenirea se îndreaptă înspre o direcție sigură: casa inteligentă sau Smart Home.

Așa cum nu ne mai imaginăm viața fara telefonul inteligent, în viitorul nu foarte îndepărtat nu ne vom mai imagina o locuință fără majoritatea facilităților „smart”.

Un pas aparent micuț înspre obținerea unei case inteligente este achiziționarea și instalarea unei prize inteligente sau un „smart plug”. Numeroasele avantaje pe care le oferă o astfel de priză te vor convinge de necesitatea achiziționării uneia. O astfel de priză face mult mai mult decât să îți permită conectarea la o sursă de curent. Îți oferă posibilitatea să îți controlezi aparatele conectate la această priză de la distanță prin intermediul unei conexiuni la internet și o aplicație specială. Pe lângă asta, te ajută și să faci economii importante la curent.

Este foarte practică în situațiile în care este necesar să pornești sau să oprești aparatele electrocasnice de la distanță. Să presupunem că nu îți amintești dacă ai lăsat sau nu aparatul de aer condiționat deschis sau fierul de călcat în priză. Ori poate ai vrea să pornești mai repede unele aparate, de exemplu cuptorul electric, pentru a fi deja încălzit când ajungi acasă. Este posibil să ai acest nivel de control cu ajutorul celei mai bune prize inteligente.

De asemenea, vei primi notificări pe telefon în legătură cu orice defecțiune electrică, și tot de pe telefon vei putea verifica nivelul de consum electric al fiecărui aparat.

 

Așadar, în alegerea ta, ține cont de următoarele aspecte importante:

 

Conectivitate

Pentru a putea funcționa, priza inteligentă se conectează la rețeaua Wi-Fi din casă printr-o platformă Linux. Acest lucru face posibil ca tu să o poți accesa și controla de la distanță , atâta timp cât internetul din casă este funcțional, iar dispozitivul tău de control este conectat la internet.

Aspectul la care trebuie să fii atent este compatibilitatea. Nu îți va folosi la nimic o priză inteligentă dacă nu va fi compatibilă cu dispozitivul tău. Așadar, înainte de cumpărare, verifică sistemele de operare (IOS, Android sau Windows) cu care este compatibilă priza inteligentă.

 

Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă cea mai bună priză inteligentă?

  • Control de pe orice dispozitiv mobil – odată realizată conexiunea dintre priză și dispozitiv vei avea control absolut asupra funcționalității acesteia, în sensul că vei putea să îi pornești sau să oprești accesul la sursa de curent, reușind astfel să controlezi și aparatele conectate. Verifică în prealabil ca priza inteligentă pe care o dorești să poată suporta sarcina electrică a aparatelor pe care dorești să le conectezi.

  • Programare – cea mai bună priză inteligentă îți oferă și posibilitatea de a programa momentul de pornire oprire. Această funcție poate fi utilă dacă știi că nu vei avea posibilitatea de a-ți conecta telefonul la internet pentru a controla direct priza.

  • Rapoarte – Dispozitivele mai performante au capacitatea de a-ți livra un raport după fiecare pornire sau oprire astfel încât să fii sigur că acțiunea pe care ai comandat-o de pe dispozitivul tău a fost execută cu succes.

  • Opțiunile de control vocal vă permit să utilizați Alexa, Siri sau Asistent Google pentru a controla dispozitivele conectate la unitatea de conectare inteligentă.

  • Unele modele includ o telecomandă separată pentru a opera unitatea de conectare inteligentă, fără a cere telefonului mobil funcții simple de pornire/oprire.

  • Alertă de suprasarcină – atunci când întâmpină astfel de probleme legate de electricitate, vei primi o notificare pe telefon.

  • Măsurarea consumului – o funcție care îți permite să verifici consumul de energie al fiecărui aparat din acasă. Toate datele vor fi salvate într-o arhivă, iar tu vei putea în acest fel să îți dai seama ce aparat consumă cel mai mult din casă. Practic vei putea să afli unde sunt problemele de consum din casă și să încerci acum să le rezolvi.

  • Siguranța pentru copii – știm că cei mici sunt foarte atrași de astfel de obiecte. Mai ales dacă este un obiect nou în casă, dacă luminează și dacă i se spune că nu are voie să umble la el, copilul se va simți foarte atras de această priză. Cea mai bună priză inteligentă însă, va fi destul de sigură pentru a nu pune în pericol siguranța copilului, în cazul în care acesta are acces la ea.

Modele de prize inteligente puteti gasi Aici.