Strada Teleorman 53A, Cluj-Napoca, Romania
contact@intrerupatoare-tactile.ro
0765 999 915
Publicat la 2019-12-11 13:19:30

Întrerupătoarele electrice vă oferă acces la lumină prin simpla apasare a unui buton, ori rotirea acestuia. În general, ele sunt instalate lângă uşa de la intrare, pentru a vă fi uşor să aprindeţi lumina înainte să intraţi în încăpere.

Faptul că există mai multe tipuri de întrerupătoare disponibile se datorează evoluţiei tehnologiei. Însă, ce tipuri de întrerupătoare sunt şi pe care ar trebui să îl alegeţi? Citiţi în continuare acest articol pentru mai multe informaţii.Tipuri de întrerupătoare

Cum este menţionat şi mai sus, întrerupătoarele sunt de mai multe tipuri.

1. Întrerupătoare clasice

Acestea sunt cele mai cunoscute şi răspândite întrerupătoare de pe piaţă. Totuşi, în ultimii ani au început să fie înlocuite cu cele cu touch (tactile) sau smart.

2. Întrerupătoare modulare

Întrerupătoarele modulare sunt de model italian şi vă oferă şansa de a monta mai multe întrerupătoare în spaţii mai mici. Veţi avea nevoie de doze, suporţi, rame decorative sau dreptunghiulare. Sunt mai greu de instalat comparativ cu alte tipuri de întrerupătoare, dar oferă rezistenţă şi siguranţă.

3. Întrerupătoare reglabile

Dacă cele precedente sunt prea complicate, puteţi alege întrerupătoare reglabile, care sunt mult mai uşor de instalat.

Tipuri de întrerupătoare după modul de folosire.

Există mai multe tipuri de întrerupătoare, în funcţie de locul în care doriţi să le folosiţi sau corpurile de iluminat la care vor fi conectate.

1. Întrerupătoare duble

Acestea au comanda asupra a doua circuite de iluminat, si sunt folosite in general in camere mai incapatoare. Se poate folosi doar un circuit, sau pot fi folosite amandoua, in functie de preferinte sau necesitati.

2. Întrerupătoare simple

Cele simple au comandă asupra unui singur circuit de iluminat. Sunt găsite în orice locuinţă, fiind cele mai comune.

 

3. Întrerupătoare cruce

 

Aceste întrerupătoare cruce vă permit comanda asupra circuitului de iluminat din mai multe puncte. Totuşi, nu îl puteţi folosi fără un întrerupător cap-scară. În mare parte, se foloseşte în scara blocului între etaje.

4. Întrerupătoare cap-scară

Acestea pot comanda un circuit de iluminat din două puncte diferite. Sunt folosite pe casa scării, sau pe holuri lungi, când se doreşte comanda din ambele capete.

Tipuri de întrerupătoare în funcţie de utilitate.

Chiar şi utilizarea lor este de mai multe tipuri. Acestea sunt:

1. Cu senzor de mişcare

În scările de bloc, acestea sunt deosebit de utile. Pentru a evita să căutaţi întrerupătorul prin întuneric, acestea se aprind la mişcare. Nu doar că sunt foarte utile, dar pot economisi şi energie, stingându-se singure în lipsa mişcării.

2. Cu lumină graduală

Ele vă permit controlul intensităţii luminii în funcţie de propriile nevoi. Acestea se numesc întrerupătoare dimmer sau cu variator.

3. Cu temporizator

Dacă sunteţi plecat de acasă şi doriţi să ţineţi hoţii departe, acest întrerupător permite utilizarea luminilor din casă gradual, sau la anumite intervale de timp.

4. Prevăzute cu lumină de control

Întrerupătoarele cu bec martor sunt prevăzute cu un led ce se aprinde odată cu lămpile de pe circuitul pe care întrerupătorul este amplasat, iar întrerupătoarele cu lumină de control sunt prevăzute cu un led ce se aprinde când lămpile de pe circuitul respectiv se sting, oferind astfel avantajul că întrerupătorul poate fi uşor reperat în noapte, pe perete.

După cum observaţi, pe piaţă sunt diverse tipuri de întrerupătoare. Alegerea celor potrivite depinde de nevoile şi dorinţele proprii.

 

Tipuri de comutatoare și întrerupătoare după modul de protecție

 

Anumite întrerupătoare și comutatoare sunt mai sigure față de altele din anumite puncte de vedere.

 

Acestea pot fi:

 

1. Impermeabile sub tencuială

 

Acestea sunt instalate în special în băi sau bucătării, unde sunt mai mulți vapori de apă în atmosferă. Butonul și capacul sunt din porțelan și au garnituri din cauciuc, ca să evite pătrunderea umidității.

 

  1. Normale

 

Cele normale au carcasa din porțelan sau bachelită.

 

  1. Capsulate în carcasa de bachelită

 

Acest tip de întrerupătoare sunt utilizate în special pentru spații umede, cum ar fi pivnițe sau subsoluri. Sunt prevăzute cu garnituri de etanșare din cauciuc, și au o construcție aparentă.

 

  1. Capsulate în carcasă metalică

 

Create pentru utilizarea în exterior sau locuri precum grajduri sau ateliere, unde lovirea le-ar putea deteriora, ele au o construcție normală. Totuși, sunt introduse într-o carcasă metalică din fontă și aluminiu.

 

Tipuri de comutatoare și întrerupătoare după modul de instalare.

 

Fiecare tip de întrerupător necesită un anume fel de montaj.

 

  1. Îngropat – Sunt îngropate în perete, montate în cutii speciale și executate fie din materiale plastice, fie din oțel.

     

  2. Aparent – Sunt montate pe tencuială.

     

  3. În instalații de tencuială – Montate direct în stratul subțire de tencuială, acestea nu au tuburi de protecție. Aparatajul de comutație se realizează pentru o montare aparentă cu construcție specială.

 

Întrerupătoarele sunt aparate destinate comenzii iluminatului într-o locuinţă. Acestea au un rol foarte important atât din punct de vedere al funcţiei îndeplinite cât şi al amplasării şi al finisajelor.

Rolul lor este de a aduce armonie şi confort în viaţa de zi cu zi a fiecărui utilizator, răspunzând cu precizie exigenţelor actuale.